Via social media schrijf ik regelmatig blogs over EFT, zelfontwikkeling en mijn coaching. Hieronder vind je een overzicht van mijn blogs. Vind je het leuk om deze regelmatig te lezen? Je kunt me volgen via de social media kanalen, je kunt ze vinden via mijn website of je kunt je e-mailadres achterlaten, dan krijg je automatisch per e-mail mijn blogs toegestuurd. Je kunt je weer uitschrijven wanneer je wilt!
Jouw stap naar innerlijke rust, waar je ook bent.
Het leven kan erg druk zijn: carrière, gezin, sociale verplichtingen en ook nog sporten, gezond eten etc. Misschien dat je merkt dat je veel van jezelf vraagt, dat de eerste tekenen van fysieke en/of emotionele uitputting te merken zijn of een burn-out op de loer ligt. Juist daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar waar haal je de tijd vandaan!?
Emotional Freedom Techniques (EFT), oftewel "tapping", biedt een eenvoudige en laagdrempelige manier om stress, spanning en negatieve emoties los te laten. En het mooiste? Je kunt EFT ook gemakkelijk online toepassen, waar en wanneer het jou uitkomt.
Een online EFT sessie is zo gepland. Het is een effectieve manier om even stil te staan bij jezelf en je eigen behoeften. Door middel van persoonlijke begeleiding in je eigen veilige omgeving help ik je door middel van EFT om:
Als je agenda al vol zit, klinkt het idee van een extra afspraak waar je naar toe moet, misschien niet zo aantrekkelijk. Dat is precies waarom een online EFT sessie zo ideaal is. Het biedt flexibiliteit en gemak, zodat je het in kunt plannen wanneer het jou uitkomt gewoon vanuit je eigen omgeving zonder reisttijd.
Het leven is te kort om in stress te blijven hangen, zet de eerste stap naar een meer ontspannen en blijer leven!
Ontdek Eenvoudig de Oorzaak van Jouw Stress met EFT!
Stress is iets wat we allemaal kennen en waar we ook veel last van kunnen hebben, maar weten we echt waar het vandaan komt? Soms lijkt het alsof stress zomaar uit het niets opduikt, en hoe hard we ook proberen te ontspannen, het blijft knagen. Gelukkig is er een eenvoudige en doeltreffende methode om de oorzaak van stress op te sporen en los te laten: Emotional Freedom Techniques, beter bekend als EFT.
Wat Is EFT?
EFT is een techniek waarbij je zachtjes op bepaalde punten op het gezicht en lichaam klopt, vergelijkbaar met acupunctuurpunten. Terwijl je op deze punten klopt, spreek je woorden uit die je gevoelens benoemen en verlichten. Dit lijkt misschien simpel, maar de resultaten zijn krachtig. EFT werkt op diepere lagen van het onderbewustzijn en helpt je stress los te laten die mogelijk jarenlang vastzat.
Bijna Moeiteloos De Oorzaak van Stress Vinden
Het mooiste aan EFT is dat je geen uitgebreide analyse hoeft te doen of elk detail uit je verleden hoeft op te graven. Door simpelweg op de juiste punten te kloppen en je aandacht te richten op je gevoelens, begin je vanzelf te voelen waar de kern van je stress zit. EFT helpt je om patronen en overtuigingen te ontdekken die je anders misschien over het hoofd ziet.
Ontspanning Zonder Moeite
Het toepassen van EFT is zonder moeite omdat je niet hoeft te vechten tegen je stress of jezelf ervan hoeft te overtuigen dat alles goed is. EFT laat je in een veilige en rustige staat van ontspanning komen. Het helpt je niet alleen te ontdekken waar jouw stress vandaan komt, maar ook om die stress los te laten. Zo voel je je lichter en kun je de dag weer met een blij gevoel tegemoet gaan.
Ik ben niet perfectionistisch, ik wil gewoon alles goed doen
Dit was mijn antwoord op de vraag van de hulpverlener of ik perfectionistisch was, nadat ik was vastgelopen na de geboorte van mijn oudste zoon. Ik deed daarna ontzettend m’n best om maar vooral niet perfectionistisch te zijn. Helaas ben ik in de loop der jaren nog diverse malen vastgelopen met o.a. overspannenheid, een burn-out en steeds meer onverklaarbare lichamelijke klachten, met zelfs de diagnose fibromyalgie, tot gevolg.
Nu pas besef ik dat ik ontzettend perfectionistisch was en wat dit precies inhield, en ook wat dit mij heeft gekost. Perfectionisme heeft vaak een negatieve bijklank en mensen kunnen je dan een stresskip, druktemaker of aansteller noemen of ook wel een strever, arrogant of een moeilijk persoon. Maar dat is vaak een beeld op basis van de symptomen, want dat je perfectionistisch bent kun je niks aan doen en wordt meestal veroorzaakt door angst. Een angst om fouten te maken, door de mand te vallen, en daar zit weer een overtuiging achter.
In mijn geval zat daar de overtuiging achter dat ik echt geen fouten mocht maken naar andere mensen, dat ik dit ten allen tijde moest voorkomen, want als ik een fout maakte zou dat de ander misschien wel zo kwetsen dat diegene daardoor zelfmoord zou plegen. Dat klinkt heel heftig en misschien ook onlogisch, en als ik erop terugkijk is het dat ook wel, maar voor mij was dit een heel realistische gedachte ontstaan in mijn kindertijd. Niemand kan er ook iets aan doen dat deze gedachte ooit is ontstaan en ikzelf al helemaal niet. Deze gedachte is destijds geautomatiseerd in mijn hersens en werd een altijd aanwezige, onbewuste, maar zeer beslissende overtuiging.
Het heeft me bijna 40 jaar gekost om te achterhalen welke overtuiging er achter mijn perfectionisme zat, om te begrijpen hoe dit proces werkte bij mij, hoe dit heeft bepaald hoe ik reageerde in situaties, welke beslissingen ik heb gemaakt in mijn leven en mijn klachten heeft veroorzaakt en uiteindelijk er zelfs voor heeft gezorgd dat ik zo’n erge pijnklachten kreeg dat ik alleen nog maar kruipend de trap op kon en lichamelijk en geestelijk in de puinpoeier lag.
Dit gun ik niemand, maar ondanks dat heeft het me wel gebracht waar ik nu ben. Binnen 4 jaar na de diagnose fibromyalgie, kan ik weer dansen, sporten etc, heb ik nagenoeg geen klachten meer, en vooral ben ik rustiger in mijn hoofd, veel meer ontspannen en tevreden en heb ik niet een perfect, maar wel een heel fijn en blij leven. En dat gun ik iedereen!
Wat zou je doen met 100 miljoen?
Deze vraag is veel meer dan een leuke gedachteoefening of een fantasie over rijkdom. Het is een reflectiemoment dat je veel kan vertellen over je waarden, doelen, en zelfs over de manier waarop je nu al je leven leidt.
Het helpt je je prioriteiten helder te krijgen. Wanneer je nadenkt over wat je zou doen met zoveel geld, krijg je een kijkje in wat je echt belangrijk vindt. Misschien kom je erachter dat je meer tijd wilt doorbrengen met familie, de wereld wilt rondreizen of je passie voor een bepaalde hobby wilt volgen. Dit geeft je ook inzicht in wat je nu al zou kunnen nastreven, zelfs zonder dat fortuin.
Het biedt perspectief op je huidige situatie. Door stil te staan bij wat je zou veranderen met 100 miljoen, kom je er misschien achter dat je in je huidige situatie al veel hebt waar je gelukkig mee bent. Misschien zou je uiteindelijk niet eens zoveel veranderen, op een paar luxe extra's na. Of misschien ontdek je juist dat je op dit moment in een situatie zit waar je niet tevreden over bent. Het kan je helpen begrijpen wat je nu in je leven mist.
Het stimuleert groot denken en creativiteit. In het dagelijks leven kunnen we vaak gevangen zitten in beperkingen—denk aan tijd, geld of verplichtingen. Maar als je fantaseert over 100 miljoen, vervagen deze grenzen. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Zou je een eigen bedrijf starten? Een stichting oprichten? Een groot project financieren dat een verschil maakt in de wereld? Door te denken in termen van overvloed, open je jezelf voor nieuwe mogelijkheden en ambities, die misschien op kleinere schaal ook haalbaar zijn.
Het biedt inzicht in je relatie met geld. Hoe voel je je eigenlijk over geld? Voor sommigen is het een middel om hun dromen te realiseren, voor anderen roept het spanning of stress op. Wanneer je nadenkt over wat je met 100 miljoen zou doen, krijg je een beter beeld van je relatie met geld. Zien we het als iets dat geluk kan kopen, of als iets dat ons vrijheid en keuzes biedt? Hoe we over geld denken, kan invloed hebben op hoe we met onze financiële middelen omgaan, ongeacht hoeveel we hebben.
Het kan je motiveren om je leven in kleine stappen te verbeteren. De kans dat je zomaar 100 miljoen krijgt, is klein, maar de vraag helpt je nadenken over wat je nú al kunt doen om je leven te verbeteren. Misschien kom je tot de conclusie dat je helemaal geen enorme rijkdom nodig hebt om meer van je dromen waar te maken. Kleine veranderingen—zoals meer tijd vrijmaken voor jezelf, meer investeren in persoonlijke groei, of een financiële buffer opbouwen—kunnen nu al een grote impact hebben.
Dus stel jezelf eens de vraag "Wat zou je doen met 100 miljoen?"
Geen mens is hetzelfde.
Iedereen heeft een unieke combinatie van eigenschappen, gevormd door genen, opvoeding, sociale omgeving en levenservaringen. Zelfs eeneiige tweelingen zijn niet identiek; ieder individu ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Deze unieke samenloop van omstandigheden beïnvloedt niet alleen onze talenten, kwaliteiten en behoeften, maar ook onze kernwaarden en levensdoelen.
Voor sommigen is het al vroeg duidelijk waar hun talenten en interesses liggen, terwijl anderen daar meer tijd voor nodig hebben. Soms kan het zelfs gebeuren dat iemand vastloopt in het leven, een periode waarin het moeilijk is om vooruit te komen of zich goed te voelen in het dagelijks leven. In zulke situaties kunnen mensen zich verliezen en niet meer weten wie ze werkelijk zijn of wat hen drijft. Dit verlies van richting kan leiden tot mentale klachten zoals angst, sociale ongemakken, spanning thuis of op het werk, en zelfs fysieke klachten, zoals chronische pijn, verteringsproblemen, of slaapproblemen. Het is belangrijk te beseffen dat zulke problemen iedereen op een andere manier kunnen treffen en dat dit niet iets is waar de persoon zelf schuld aan heeft.
Juist in zulke periodes kan het waardevol zijn om opnieuw stil te staan bij onze kwaliteiten, talenten, behoeften en kernwaarden. Door deze te verkennen en in kaart te brengen, ontstaat vaak meer rust, zelfherkenning en erkenning. Het helpt om een stevig fundament te leggen, waardoor je sterker in het leven staat en gemakkelijker richting kunt geven aan wie je werkelijk wilt zijn.
Iedereen een Me-time lijstje!
Een Me-time lijstje is een lijstje van dingen die jij leuk vindt om te doen, waar je je fijn door gaat voelen, oftewel waar je blij van wordt!
Zo'n lijstje bij de hand hebben is vooral belangrijk voor als je je even niet zo fijn voelt. Want als je je niet zo fijn voelt, als je je zorgen maakt, aan het piekeren bent of gewoon een vol hoofd hebt is het heel moeilijk om positief te blijven. Een me-time lijstje helpt dan om iets te gaan doen waar je blij van wordt. En als je iets doet waar je blij van wordt ga je je ook fijner en blijer voelen.... en het mooie is, dat als jij je fijn voelt, de zorgen of je volle hoofd als vanzelf minder worden.
Voorbeelden van wat er op je me-time lijstje kan staan:
Me time lijstje:
Moet ik dit nu doen?
Ben je geneigd om de hele dag maar door te gaan?
Vind je het moeilijk om pauzes in te lassen?
Laat je je leiden door de waan van de dag?
Voel je je (over)verantwoordelijk?
Vraag jezelf gedurende de dag eens af of de taak die je op dat moment wil gaan uitvoeren:
En las vervolgens een welverdiende pauze in om te doen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt!
Wat doet een stress en burnoutcoach?
Als stresscoach help ik mensen om te gaan met stress en hun welzijn te verbeteren. Door middel van persoonlijke begeleiding leer ik je niet alleen het beter herkennen van stress, maar help ik ook met het ontwikkelen van vaardigheden om stress op een effectieve manier te beheersen en te verminderen. Dit kan door middel van verschillende technieken zoals o.a. mindfulness, ademhalingsoefeningen, lichaamsgerichte en cognitieve oefeningen, timemanagement, grenzen leren aanvoelen en aangeven en eductatie over hoe stress werkt in ons brein en ons lichaam. Een stresscoach richt zich vaak op de onderliggende oorzaken van stress, zoals overtuigingen die ervoor zorgen dat je last hebt van bijvoorbeeld perfectionisme waardoor je de lat erg hoog legt voor jezelf. Ook onzekerheid of een laag zelfbeeld kunnen ervoor zorgen dat je vaak een hoge druk ervaart of een verstoorde balans hebt gecreeert tussen inspanning en ontspanning, tussen wat je energie geeft en wat energie kost. Door het creëren van meer zelfinzicht en het aanreiken van praktische strategieën, kan een stresscoach helpen om oude patronen te doorbreken en gezondere gewoontes te ontwikkelen.
Daarnaast wordt er gewerkt aan het vergroten van veerkracht, zodat je in de toekomst beter kunt omgaan met stressvolle situaties. Dit kan variëren van het verbeteren van je slaapkwaliteit tot het aanleren van effectieve communicatievaardigheden. Als stresscoach kijk ik naar jou als persoon, zodat de begeleiding precies aansluit op jouw persoonlijke behoeftes.
Kortom, een stresscoach helpt je om niet alleen je stress te verminderen, maar ook om structurele veranderingen door te voeren die bijdragen aan een langdurig gevoel van welzijn en balans.
Wie maakt jou boos?
Kan jij heel erg boos worden op een bepaald persoon? Dat betekent vaak dat deze persoon een sterke overtuiging van jou raakt. Als je eens stil staat bij welke overtuiging door deze persoon geraakt wordt, dan kun je deze overtuiging gaan onderzoeken naar waar deze vandaan komt en welke gevolgen de overtuiging heeft in jouw dagelijks leven. Voel ook eens welke emotie er onder die overtuiging zit, vaak is dat namelijk angst.
En dat verklaart waarom je zo boos wordt op deze persoon, deze persoon triggert namelijk jouw angstgevoelens. En angstgevoelens willen we het liefst niet voelen en ver weg stoppen, verborgen achter boosheid.
Een paar voorbeelden van overtuigingen zijn:
Ik mag niet zeuren (boos worden op iemand die snel klaagt en zeurt)
Ik moet het goed doen voor de maatschappij/de zwakkeren (boos worden op iemand die vaak eerst aan zichzelf denkt)
Ik mag niet over me heen laten lopen (boos worden op iemand die geen rekening met je houdt)
Ik moet vriendelijk zijn en respect hebben voor iedereen (boos worden op bijv hangjongeren)
Ik moet voldoen aan de verwachtingen (boos worden op iemand die kritiek heeft op je of een opmerking snel als kritiek oppakken)
Ik ben niet goed genoeg (boos worden as iemand een opmerking maakt over hoe je iets doet of hebt gedaan)
Ik moet erbij horen/normaal zijn (boos worden op mensen die zich anders gedragen dan normaal)
Etc.
En dan komt het lastige, waarschijnlijk leg je onbewust deze overtuigingen ook op aan anderen.
Maak eens een lijstje van alles wat jij van jezelf moet doen of wat jij van jezelf niet mag doen of hoe je niet mag zijn. Ditzelfde lijstje maak je ook van andere mensen. Wat mogen anderen niet van jou doen of hoe moeten andere mensen van jou doen.
Kijk eens naar deze lijstjes, zijn het realistische verwachtingen ten opzichte van jezelf? En ten opzichte van anderen?
4 belangrijke stappen om weer in contact te komen met je lichaam
Stap 1
Je gevoelens herkennen. Jouw lichaam geeft je de hele dag seintjes over hoe je de wereld om je heen ervaart. Doordat we ons zo richten op ons denken vergeten we dit vaak. Door gedurende de dag stil te staan bij deze seintjes van je lichaam wordt je je bewuster van deze gevoelens.
Stap 2
Je gevoelens benoemen. Als je je bewuster wordt van de seintjes van je lichaam kun je deze ook gaan benoemen. Welke emotie is het gevoel wat je voelt? Je hebt de 4 basisemoties boos, bang, blij en verdrietig, maar daartussenin zitten heel veel andere emoties zoals teleurgesteld, machteloos, somber, maar ook bijvoorbeeld enthousiast en geliefd.
Stap 3
Gevoelens en emoties accepteren. Je voelt wat je voelt. Daar kun je niks aan doen en zo voel je je niet expres. Door dit te accepteren vermindert al een heel groot deel van de spanning die het gevoel en de emotie met zich meebrengt. Elke emotie duurt max 90 sec. Een vervelend gevoel gaat echt weer over, en dit gaat sneller als je het accepteert.
Stap 4
Je emotie uiten. Dit betekent niet dat je moet gaan slaan of schreeuwen als je boos bent (al kan dit heel goed helpen bij boosheid, maar zorg dan dat er niemand in de buurt is;-). Ga eens experimenteren. Helpt het jou om bijvoorbeeld hardop te zeggen hoe je je voelt, of misschien helpt beweging, knuffelen van je huisdier, oud papier aan stukken te scheuren, zingen of gewoon echt even hard schreeuwen in een kussen. Als je de emotie maar uit, want je emotie weer wegdrukken/inslikken werkt averechts en zorgt voor meer onaangename gevoelens en spanning in je lichaam.
Lukt het je niet om echt voor jezelf te kiezen?
Weet je niet wat je nu eigenlijk wil of wat goed is voor jezelf?
Krijg je paniek bij de gedachte dat je een moeilijke keuze moet maken?
Vind je het lastig om voor jezelf op te komen?
Raak je snel geblokkeerd in lastige situaties?
En wil je nu eindelijk weer eens dichter bij jezelf komen, bij wat je intuïtie je ingeeft?
Maak dan nu een 1e afspraak en we brengen samen in kaart waar je last van hebt en starten meteen met het opruimen van blokkades die jou hinderen!
Een afspraak kan in mijn praktijkruimte in Eindhoven maar kan ook eenvoudig Online, gewoon via je laptop vanuit je eigen huis.
Hoe zwaar is jouw rugzak?
Stel je eens voor dat je een zware rugzak draagt. Een rugzak vol met onverwerkte herinneringen die je elke dag met je mee moet sjouwen. Hoe vermoeiend is het om elke dag die zware rugzak met je mee te dragen.
Jouw rugzak kan zelfs zo zwaar zijn geworden dat je lichaam begint te protesteren. Je krijgt lichamelijke klachten. Daarvoor ben je waarschijnlijk al naar diverse zorgverleners gegaan en de klachten werden minder of verdwenen misschien wel. Je ging weer door. Maar de zware rugzak bleef je meesjouwen en gaf waarschijnlijk daarna andere lichamelijke klachten. Je ging vervolgens naar andere zorgverleners of probeerde medicatie. Misschien verdwenen je klachten weer gedeeltelijk of paste je geleidelijk iets aan in je leven waardoor je er minder last van had. Misschien was je rugzak iets minder zwaar geworden, maar er kwam een lastige situatie voorbij die zorgde voor een nieuwe onverwerkte herinnering, die vervolgens weer in je rugzak erbij werd gepropt. En zo blijf je dagelijks een (te) zware rugzak met je meesjouwen. Maar je gaat maar door, want je moet!
En stel je eens voor hoe het zou zijn als je jouw rugzak lichter kan maken door herinneringen die je met je meedraagt alsnog te verwerken!? Zodat je uiteindelijk misschien maar een hele kleine rugzak met je mee hoeft te dragen elke dag. Hoe fijn zou dan je leven zijn?!
Hoe blij en met minder moeite zou je dan door het leven gaan?!
Verwerk je herinneringen, maak ook jouw rugzak lichter!
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.